Tekst Ilse Rombout
Ilse Rombout is projectmanager digitale toegankelijkheid bij het Stadsarchief Amsterdam
Architectuur voor dienstplatformen
Netwerk Digitaal Erfgoed presenteert blauwdruk
Op 13 november presenteerde Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) tijdens de openbare DERA architectuurraadbijeenkomst Afspraken voor erfgoedsites en apps: Architectuurblauwdruk voor dienstplatformen. Ilse Rombout, projectleider digitale toegankelijkheid bij Stadsarchief Amsterdam, was erbij en reflecteert.
Stel, je wilt aan de slag gaan met verbonden erfgoed. Bijvoorbeeld omdat je onderzoek binnen een specifiek thema mogelijk wilt maken, of omdat je bezoekers en bewoners van een specifieke regio kennis wilt laten maken met de geschiedenis van die plek. Dat betekent dat je digitaal erfgoed binnen een applicatie vanuit verschillende instellingen samen gaat brengen. Digitale erfgoedconsumenten maakt het tenslotte niet zo veel uit welke instelling een collectiestuk in beheer heeft. Maar hoe ziet de architectuur van zo’n toepassing er nou idealiter uit? Op die vraag geeft de architectuurblauwdruk voor dienstplatformen een antwoord.
‘NDE BENOEMT DE TYPEN ORGANISATIES EN DE VERSCHILLENDE ROLLEN’
Ideale situatie
Dat woord idealiter is heel belangrijk. De blauwdruk gaat uit van een ideale situatie, met een volwassen en omvangrijk netwerk waarin erfgoedinstellingen volgens de modernste standaarden informatie met elkaar delen. En hoewel we steeds meer uitspreken dat we ons erfgoed verbonden en open delen en daar flinke stappen in zetten, is de situatie in Nederland (en de rest van de wereld) nog niet zoals we die zouden willen. Dat betekent niet dat de blauwdruk onbruikbaar is: integendeel. In de blauwdruk wordt juist ook de huidige situatie omschreven, zodat je kunt bepalen of je zaken tijdelijk op een wat minder ideale manier kunt oplossen. De blauwdruk definieert richtlijnen voor dienstenplatformen en de organisaties die aan dienstplatformen werken. Niet alleen benoemt NDE de typen organisaties, maar ook de verschillende rollen die verschillende soorten organisaties in kunnen nemen en de verantwoordelijkheden die daarbij horen – in relatie tot elkaar.
Lezen?
De kernvraag: moeten we massaal de blauwdruk downloaden en lezen? Ik denk het wel. De blauwdruk is primair geschreven voor mensen en organisaties die als dienstverlener met verbonden erfgoed vanuit meerdere instellingen aan de slag gaan. Voor hen is het per definitie een relevant stuk. Maar ik raad het iedereen die met erfgoedinformatie werkt aan. Het document geeft onbedoeld uitstekende inzichten in de noodzaak van verbonden erfgoed voor eindgebruikers op architectuurniveau. Niet op het gebied van techniek, maar hoe we ons als organisaties moeten inrichten op dat eindgebruik. En dat zou voor iedereen prioriteit moeten hebben. Afspraken voor erfgoedwebsites en apps: Architectuurblauwdruk voor dienstplatformen is in augustus 2023 gepubliceerd door partners die samenwerken in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Je downloadt het document vanaf de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed (Bitly.ws/3cgKw). Feedback geven? Reacties zijn welkom via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.