Boekbespreking
Gezichtsherkenning: ook jij zit in de database
Tekst Jeroen Jonkers
Jeroen Jonkers is hoofdredacteur Od
Met de intrigerende titel Je gezicht is nu van ons geeft de Amerikaanse technologieverslaggever Kashmir Hill inzicht in de wijze waarop je met gezichtsherkenning bijna iedereen kunt identificeren. Het boek geeft inzicht in de zoektocht naar de balans tussen technologische vernieuwing, het opstellen van nieuwe wet- en regelgeving en opent je ogen over de risico’s die we als maatschappij lopen.
In deze non-fictie thriller wordt de ontwikkeling beschreven van de start-up Clearview AI, die een database heeft opgebouwd met miljarden foto’s. Met een nauwkeurigheid van 99 procent belooft het bedrijf iedereen te identificeren. In het boek komen verschillende voorbeelden voor van concrete toepassingen, waaruit sterkt blijkt dat de regelgeving achter de feiten aan loopt.
Dunne lijn
Je gezicht is nu van ons geeft inzicht in de risico’s die er zijn met gezichtsherkenning en laat tegelijkertijd zien dat de toepassingen al verder zijn dan mogelijk gewenst is. Zo hebben landen als China en Rusland gezichtsherkenning geïmplementeerd om controle te hebben in het openbare leven. Een apart voorbeeld is dat de dispenser van wc-papier in de openbare toiletten van de historische Tempel van de Hemel op basis van gezichtsherkenning 60 centimeter wc-papier per gezicht verstrekt en pas nadat er 9 minuten waren verstreken meer gaf. Hill heeft het boek als een roman geschreven, waardoor je als lezer het idee kan hebben dat het fictie is. Tegelijkertijd is de kern van het boek pure werkelijkheid die je confronteert met het feit dat er bedrijven zijn die alle wetten bewust overtreden en ondertussen doorgaan met technologische investeringen die nog onvoldoende getoetst zijn aan huidige of gewenste wetgeving. Er lijkt een dunne lijn te zijn tussen politiek, durfinvesteerders en technologen. En er is sprake van een minimaal integriteitsgevoel. Het roept haast een soort van activisme op om sterker op te komen voor privacybelangen.
Grote risico’s
Al met al geeft het boek een goed inzicht in de wijze waarop internettechnologie wordt ontwikkeld, waarbij instanties als politie en justitie geholpen kunnen zijn met gezichtsherkenning. Maar zolang er geen goede regelgeving aanwezig is, lopen we als maatschappij grote risico’s. Het is een meer dan lezenswaardig boek om je bewust te zijn van nieuwe technieken, waarbij er nu al veel meer kan dat er feitelijk openbaar beschikbaar is. Je wordt je nog meer bewust dat anderen vaak veel meer over je weten dan dat je zelf denkt.