Meest transparante parlement van Europa
Open Data Portaal
Tekst Dylan Menten-Degeling
Dylan Menten-Degeling is parlementair informatiespecialist bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Met de volledige openstelling van het Open Data Portaal in 2023 heeft de Tweede Kamer een belangrijke stap gezet in haar streven om het meest transparante parlement van Europa te worden. Het Open Data Portaal biedt toegang tot vrijwel alle openbare informatie die ontstaat voor, door en tijdens het parlementaire proces. Van ingediende moties en gestelde Kamervragen tot aan de geregistreerde nevenactiviteiten en giften van Kamerleden, het Open Data Portaal maakt al deze informatie beschikbaar in een machineleesbare vorm.
In tegenstelling tot de website van de Tweede Kamer, die gericht is op de gemiddelde menselijke gebruiker, biedt het Open Data Portaal informatie aan die gelezen kan worden door machines. Dit maakt het mogelijk om de informatie op grote schaal te bevragen, verwerken en analyseren. Hierdoor worden onderzoekers, journalisten en ontwikkelaars in staat gesteld om complexe vragen te stellen en patronen te ontdekken die anders verborgen zouden blijven. De mogelijkheid om data op grote schaal te analyseren biedt enorme voordelen. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld trends en patronen in het gedrag van Kamerleden onderzoeken, wat kan leiden tot nieuwe inzichten over de politieke dynamiek. Journalisten kunnen diepgaande analyses uitvoeren en zo beter geïnformeerde artikelen schrijven. Ontwikkelaars kunnen innovatieve applicaties bouwen die burgers helpen om beter geïnformeerd te worden over het parlementaire proces. De data die via het Open Data Portaal beschikbaar worden gesteld, komen uit de verschillende systemen die de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer gebruikt. Deze gegevens worden samengebracht in een centrale database. Om risico’s te minimaliseren, is er een exacte replica van deze database in de cloud gerealiseerd. Dit zorgt ervoor dat de buitenwereld veilig toegang kan krijgen tot de gegevens zonder direct verbinding te hoeven maken met een intern systeem. Een bijkomend voordeel van de data in de cloud is dat de Tweede Kamer kan op- en afschalen op basis van gebruik en het beschikbare gebruik eerlijk kan verdelen over de data-opvraging van gelijktijdige gebruikers. De keuze voor een cloud-oplossing is niet alleen veiliger, maar ook efficiënter. Het biedt de mogelijkheid om snel te reageren op veranderende behoeften en zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van de data maximaal is. Dit is cruciaal voor gebruikers die in real time toegang nodig hebben tot de meest actuele informatie.
‘DE KEUZE VOOR EEN CLOUD-OPLOSSING IS NIET ALLEEN VEILIGER, MAAR OOK EFFICIËNTER’
Technieken voor data-opvraging
Op het Open Data Portaal worden twee technieken omschreven voor het opvragen van data: de SyncFeed API en de OData API. De SyncFeed API maakt het mogelijk om alle data te synchroniseren met een eigen database. Dit is ideaal voor gebruikers die uitgebreide applicaties willen bouwen op basis van de gegevens van de Tweede Kamer. Deze API zorgt ervoor dat gebruikers altijd beschikken over de meest actuele informatie, zonder dat ze handmatig data hoeven te downloaden en bij te werken. De OData API daarentegen is gericht op het opvragen van zeer specifieke data. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld informatie opvragen over de opleidingen, werkervaring en woon- en geboorteplaatsen van Kamerleden die zich als spreker hebben aangemeld voor een debat over een technisch, plaatselijk vraagstuk. Dit maakt het mogelijk om zeer gedetailleerde analyses uit te voeren en specifieke vragen te beantwoorden die anders moeilijk te beantwoorden zouden zijn.
De Tweede Kamer geeft via het ODP invulling aan de Wet open overheid en de Wet hergebruik van overheidsinformatie. Een van de uitdagingen voor de toekomst is het bewaken van de integraliteit van de dataset en overbrenging naar het Nationaal Archief. Immers, de stukken uit het bronsysteem moeten gewoon na 20 jaar worden overgedragen. De vraag is hoe de overbrengingsplicht en concepten als bewaren bij de bron en enkelvoudige opslag, meervoudig gebruik, hierin samenhangen. Een eenduidige visie van het Nationaal Archief zou hierin uitsluitsel kunnen geven.
‘DE ODATA API IS GERICHT OP HET OPVRAGEN VAN ZEER SPECIFIEKE DATA’
Toekomstige ontwikkelingen
De Tweede Kamer blijft investeren in de verdere ontwikkeling van het Open Data Portaal. Er liggen plannen klaar om meer datasets beschikbaar te stellen en de functionaliteiten van de API’s uit te breiden. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de documentatie en de datastructuur om het geheel toegankelijker te maken voor een breder publiek. Een belangrijk doel is om de actieve gebruikersgemeenschap rondom het Open Data Portaal te vergroten. Door actief te communiceren met gebruikers en hun feedback op te nemen, hoopt de Tweede Kamer het portaal verder te optimaliseren en nieuwe, innovatieve toepassingen te stimuleren. Dit kan leiden tot een rijkere en meer dynamische interactie tussen burgers en het parlement, wat uiteindelijk de democratische processen kan versterken. Voor de verdere toekomst wordt ook nagedacht over de koppeling van het Open Data Portaal met andere open data-initiatieven binnen Nederland en Europa. Door samen te werken met andere overheidsinstanties en organisaties, kan de Tweede Kamer bijdragen aan een breder ecosysteem van open data, waarin gegevens vrijelijk worden gedeeld en hergebruikt voor het algemeen belang. Met de voortdurende ontwikkeling en verbetering van het portaal, en de mogelijkheid om samen te werken met andere open data-initiatieven, kan de Tweede Kamer een voorbeeldfunctie vervullen in Europa. Dit kan leiden tot een rijkeer democratisch edialoog en een beter geïnformeerde burger, wat uiteindelijk bijdraagt aan een sterker en transparanter parlementair systeem.
Voor meer informatie over het Open Data Portaal kan men terecht op Opendata.tweedekamer.nl of een e-mail sturen naar opendata@tweedekamer.nl. De Tweede Kamer is altijd benieuwd naar de creatieve en innovatieve manieren waarop mensen parlementaire data gebruiken.