Nationale Strategie Digitaal Erfgoed
Standaardisatie en samenwerking in de erfgoedsector
Team Mekluppie tijdens de HackaLOD 2024 in het Olympisch Stadion Amsterdam
Tekst Wilbert Helmus
Wilbert Helmus is netwerkmanager bij het Netwerk Digitaal Erfgoed Beeld Jacqueline van der Kort
De Nederlandse erfgoedsector werkt al 10 jaar aan het ontwikkelen en implementeren van afspraken, standaarden en voorzieningen, waardoor informatie over erfgoed van verschillende organisaties vanuit de bron met elkaar verbonden kan worden. Dit artikel schetst de stappen naar zo’n publieke dataruimte voor cultureel erfgoed en het belang van werken aan de kwaliteit van informatie over erfgoed.
Archieven, bibliotheken, musea en historische verenigingen beschikken over een schat aan historische informatie – van archieven en documenten, films en foto’s tot prenten, kaarten en voorwerpen. Deze erfgoedinformatie is verspreid over diverse systemen, zoals collectie-informatiesystemen, bibliotheeksystemen, beelddatabanken en archiefsystemen. Wie iets wil weten over de geschiedenis van de eigen leefomgeving, moet nu verschillende websites bezoeken om losse stukjes informatie bij elkaar te sprokkelen. Dat kan beter. Als organisaties hun erfgoeddata volgens gezamenlijke standaarden toegankelijk maken vanuit hun bronsysteem, wordt hergebruik door ontwikkelaars van apps, websites en andere publiekstoepassingen eenvoudiger. Niet alleen het gebruik van standaarden is belangrijk. Bij het creëren, onderhouden, actualiseren en duurzaam toegankelijk maken van erfgoedinformatie is de kwaliteit van de informatie cruciaal. Helaas vormt juist het gebrek aan standaardisatie en datakwaliteit een obstakel bij het vinden van digitaal erfgoed op het web en het gebruik van erfgoedinformatie in bijvoorbeeld publiekstoepassingen, presentaties, onderwijs, onderzoek en toerisme. Door hierop in te zetten zijn publiekstoepassingen duurzamer en eenvoudiger te ontwikkelen en vindt de gebruiker sneller wat hij zoekt. Bovendien voorkomt dit kostbaar handwerk om data inhoudelijk te verbinden en onnodig te dupliceren.
Nationale Strategie
Het werken volgens gemeenschappelijke afspraken en standaarden vanuit de bron, met een decentrale aanpak, sluit aan bij bredere ontwikkelingen in de publieke infrastructuur. Zowel bij Europese dataruimten als bij Nederlandse overheidsprogramma’s als Data bij de bron zien we principes die ook gebruikt worden in de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed (zie kader 1).
Kader 1: Nationale Strategie Digitaal Erfgoed
De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed wil digitaal erfgoed voor iedereen toegankelijker maken. Zo kunnen gebruikers dit erfgoed beleven op een manier die bij hen past. Dit gebeurt stap voor stap door het bouwen aan een digitale infrastructuur: een set afspraken, standaarden en voorzieningen om verschillende soorten erfgoed met elkaar te verbinden. De Nationale Strategie wijst hierbij de weg, als resultaat van een nauwe samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en alle organisaties in het Netwerk Digitaal Erfgoed. De strategie wordt elke 4 jaar geactualiseerd, waarbij de nieuwe versie voor 2025-2028 meer aandacht besteedt aan erfgoed uit het Caribisch gebied en aan immaterieel erfgoed, oral history en verhalen.
Deze Nationale Strategie geeft al 10 jaar richting aan de ontwikkeling van de dataruimte voor cultureel erfgoed en is ontstaan in nauwe samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en alle organisaties in het Netwerk Digitaal Erfgoed (zie kader 2). Het gezamenlijke doel: digitaal erfgoed voor iedereen beter vindbaar en makkelijk herbruikbaar maken.
Kader 2: Netwerk Digitaal Erfgoed
Sinds 2015 voert het Netwerk Digitaal Erfgoed de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed uit. Dit netwerk verenigt organisaties en mensen uit het hele koninkrijk: van museummedewerkers tot programmeurs, van historische verenigingen tot erfgoedgemeenschappen. Ook brancheorganisaties, softwareleveranciers, onderzoekers, opleiders en adviseurs doen mee. Samen met de landelijke knooppunten in het netwerk (Nationaal Archief, KB nationale bibliotheek, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Beeld & Geluid, Nieuwe Instituut en Humanities Cluster van de KNAW) werken ze aan verbonden erfgoed, elk op hun eigen manier en passend bij hun expertise. Overheden ondersteunen en stimuleren deze aanpak, bijvoorbeeld via de provinciale erfgoedhuizen.
Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur
Organisaties in het Netwerk Digitaal Erfgoed werken samen met het ministerie van OCW aan de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA)1, een NORA-dochter specifiek voor het erfgoeddomein. De DERA bevat afspraken over taken, rollen en verantwoordelijkheden voor alle deelnemers in het erfgoeddomein, van bronhouder tot dienstverlener. Deze zijn vastgelegd in acht principes. Zo roept het DERA-principe “Zorg dat erfgoedinformatie verwijst” instellingen op om hun informatie te verbinden met informatie van andere organisaties. Door het toepassen van linked data standaarden en het gebruik van gemeenschappelijke waardelijsten, zoals terminologiebronnen via het Termennetwerk (zie kader 3), wordt gerelateerde informatie automatisch beter vindbaar en toegankelijk voor de gebruiker.
Kader 3: Termennetwerk en Datasetregister
In het Netwerk Digitaal Erfgoed zijn voorzieningen ontwikkeld waarmee organisaties op eenduidige manier toegang tot hun erfgoedinformatie kunnen bieden. Zo helpt het Termennetwerk collectiebeheerders om gestandaardiseerde termen te gebruiken bij het beschrijven van erfgoed. Het Datasetregister kent een innovatieve opzet, doordat het automatisch gevuld wordt met informatie die bij de bron gepubliceerd wordt. De erfgoedinformatie is daardoor goed vindbaar en ontwikkelaars van publiekstoepassingen kunnen zien wat er beschikbaar is en hoe ze de informatie kunnen opvragen. Op die manier wordt erfgoedinformatie bij de bron ontsloten en vindbaar via registers die de decentrale informatie vindbaar maken.
Wat is de aanpak?
Zes instellingen functioneren binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed als landelijk knooppunt: Nationaal Archief, KB nationale bibliotheek, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Beeld & Geluid, Nieuwe Instituut en Humanities Cluster van de KNAW. Ze zijn volop bezig met het implementeren van de principes uit de DERA volgens meerjarige veranderplannen die passen bij de organisatie. De aanpak richt zich op zowel technische als organisatorische aspecten, waarbij een belangrijk doel het voorkomen van nieuwe informatiesilo’s is. Vanuit hun voorbeeldfunctie kunnen andere organisaties van hen leren om stappen te zetten richting DERA-compatibiliteit. Deze organisaties krijgen daarbij ondersteuning, onder meer via standaardisatie van software en het verbeteren van de kwaliteit van hun data. Erfgoedorganisaties gebruiken collectie-informatiesystemen om hun collecties en archieven te beheren en toegankelijk te maken. In het Netwerk Digitaal Erfgoed zijn concrete eisen opgesteld voor collectie-informatiesystemen om volgens de DERA-principes te kunnen werken. Het gaat bijvoorbeeld om koppelingen met terminologiebronnen, zoals het Rijksmonumentenregister, Nederlandse Thesaurus van Auteursnamen en GeoNames. Ook kunnen collectie-informatiesystemen erfgoedinformatie als linked open data publiceren en datasets vindbaar maken via het Datasetregister (zie kader 3). Deze eisen zijn gepubliceerd via GitHub2 en daardoor voor alle leveranciers beschikbaar om te implementeren. Zo wordt het voor erfgoedorganisaties makkelijker om standaarden te gebruiken en hun erfgoedinformatie als linked open data vanuit de bron te publiceren.

Screenshot van het platform ‘Mijnclub.nu’ dat het team Mekluppie tijdens de HackaLOD 2024 ontwikkelde
Werken aan datakwaliteit
Een logische aanvullende stap voor archieven, musea en andere erfgoedorganisaties is het verbeteren van de kwaliteit van hun erfgoedinformatie. Hoe beter deze kwaliteit, hoe beter de informatie verbonden en gevonden kan worden. Organisaties in het Netwerk Digitaal Erfgoed werken daarom gestructureerd en op grote schaal aan datakwaliteit. Provinciale erfgoedhuizen, zoals Erfgoedhuis Zuid-Holland en Erfgoed Brabant, bieden hierbij ondersteuning via hun digitaal-erfgoed-coaches en datawerkplaatsen. De digitaal-erfgoed-coaches adviseren over collectie-informatiesystemen, duurzame opslag, auteursrechten, het maken van informatieplannen en het gebruik van thesauri. In de datawerkplaatsen krijgen organisaties hulp bij het opschonen en verbeteren van hun data, zoals het overzetten van eigen trefwoorden naar gezamenlijk gebruikte waardelijsten en terminologiebronnen. Dit voorjaar starten ook datawerkplaatsen met een specifieke expertise. Zo gaan het Rijksmuseum en het Stadsarchief Amsterdam organisaties adviseren over het gebruik van toepassingsprofielen van internationale datamodellen voor museale collectie-informatie en voor archiefbeschrijvingen.
HackaLOD
Werken volgens de Nationale Strategie maakt het mogelijk om erfgoedinformatie in allerlei contexten en voor allerlei doeleinden te hergebruiken. Dit potentieel wordt al 10 jaar verkend tijdens de HackaLOD, een hackathon voor het erfgoedveld, waar creatief en technisch talent samenkomt. Teams krijgen 24 uur om een toepassing te maken met beschikbare informatie en dingen mee naar een jury- en publieksprijs. Een mooi voorbeeld is team Mekluppie, onder aanvoering van Stadsarchief Amsterdam en Total Design, dat de publieksprijs 2024 won met Mijnclub.nu3. Deze toepassing bundelt alle verenigingsarchieven van Nederlandse amateurvoetbalverenigingen, van foto’s en films tot ledenlijsten en wedstrijdverslagen, per club uit diverse bronnen. Tijdens de prijsuitreiking zei team Mekluppie: ‘Mijnclub.nu kan het digitale hart van de amateurvoetbalsport in Nederland worden: alle clubs, alle archieven, beheerd en aangevuld door de clubs zelf. En dat volledig NDE- en DERA-compatibel!’ Deze en andere voorbeelden uit de HackaLOD-edities – waarvan sommige ook daadwerkelijk gerealiseerd worden – laten zien hoe standaardisatie het relatief eenvoudig maakt om onderwerpen over de grenzen van organisaties heen aan te pakken. Naarmate de uitwisseling met andere dataruimten groeit – zoals die van overheid, onderzoek, onderwijs en toerisme – zullen er meer publiekstoepassingen komen die erfgoed breed toegankelijk maken en mogelijk ook tot nieuwe inzichten leiden.
- Zie https://dera.netwerkdigitaalerfgoed.nl/index.php/DERA:Info.
- Zie Requirements for Collection Management Systems: https://netwerk- digitaal-erfgoed.github.io/requirements-collection-management-systems/.
- Zie https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/organisatie/blog-bronnen-bytes/mekluppie-wint-publieksprijs-tijdens/.