Serviceberichten
KIA Thematiendaagse over eDepot
Van maandag 18 tot en met vrijdag 29 maart verzorgt KIA samen met haar leden en partners de Thematiendaagse met als hoofdthema: het eDepot. In de afgelopen 25 jaar heeft het eDepot een enorme ontwikkeling doorgemaakt: van een systeem dat in eerste instantie bedoeld was om digitale informatie duurzaam op te slaan naar een belangrijke schakel in de complete archiefketen.
Er is een gevarieerd programma met live en online bijeenkomsten, webinars, podcast en meer over alles wat met het e-depot te maken heeft. Zoals een terug- en vooruitblik op het eDepot, of hoe je digitaal overbrengt in de praktijk en hoe je grip op de situatie en de toekomst kunt krijgen. Of hoe je duurzame toegankelijkheid en preservation regelt. Tegelijkertijd wordt er ook in de spiegel gekeken: is het eDepot nog wel van deze tijd en kunnen we met AI niet veel vervangen? Kortom, in deze huidige tijd van digitalisering van organisaties vervagen tevens de grenzen. En dat heeft ook zijn invloed op de wereld van informatie- en archiefbeheer.
Aanmelden
Kijk op Kia.pleio.nl/thematiendaagse en meld je aan! Let op, voor sommige bijeenkomsten geldt een maximaal aantal deelnemers, dus wees er snel bij!
Mede mogelijk gemaakt door
De KIA community bestaat uit zo’n 3.000 enthousiaste informatie- en archiefprofessionals, ondersteund door diverse organisaties binnen en buiten de overheid. Deze Thematiendaagse wordt mede mogelijk gemaakt door: de leden, gemeentes Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen en Vlissingen, Justid, KB Nationale Bibliotheek, Kerngroep Duurzame Toegankelijkheid en Common Ground, KNVI, KVAN, Leerhuis Informatiehuishouding, ministerie van OCW, Nationaal Archief, NDE, Od, VNG, Regionaal Archief Rivierenland, Regionaal Archief Tilburg, Stadsarchief Amsterdam, West-Brabants Archief, Zeeuws Archief, onze buitenlandse gasten AIDA netwerk Vlaanderen en team KIA.
eDepot kan nachtmerrie zijn
De overheid produceert elke dag weer grote hoeveelheden digitale data, zoals Excelsheets, tekstbestanden, websites, digitale foto’s, filmpjes, chatberichten, etcetera. Uiteindelijk belandt deze informatie na 10 jaar in een eDepot. Juist dat kan een slapende nachtmerrie zijn voor overheidsorganisaties als daar niet nu al over na wordt gedacht.
Overbrengingstermijn verplaatst urgentie
Digitale archieven moeten voor toekomstige generaties duurzaam toegankelijk blijven. Met de nieuwe Archiefwet wordt de overbrengingstermijn voor overheidsorganisaties 10 jaar. Hierdoor kan de gedachte binnen de organisatie ontstaan dat men nog wel even de tijd heeft om alle voorbereidingen te treffen voor de overdracht. Andere ontwikkelingen op het gebied van digitalisering krijgen dan voorrang. Toch gaat er veel werk zitten in het duurzaam beheren van informatie, ook voor het overdrachtsmoment in een eDepot. Dat vraagt immers om een geheel van beleid, processen en procedures waardoor de data voor iedereen duurzaam toegankelijk blijven. Denk hierbij aan metadata en de manier waarop het materiaal wordt aangeleverd. Ook moeten er inhoudelijke en technische controles plaatsvinden om vast te stellen of materiaal bijvoorbeeld goed geordend is, of onbeschadigd. De veiligheid, kwaliteit en authenticiteit dienen gegarandeerd te worden. Kortom, het belang van goed voorbereid zijn begint nu.
Thematiendaagse
Tijdens de KIA Thematiendaagse E-depot – de grenzen vervagen, van 18 tot en met 29 maart, komt het eDepot ruimschoots aan bod tijdens bijeenkomsten, online sessies, webinars, podcasts en meer. In die tien dagen wordt bijvoorbeeld ingegaan op het aansluiten op een eDepot, de toekomst van het eDepot, grip op de voorbereidingen, etcetera. Deelname is gratis en meer informatie is te vinden op Kia.pleio.nl/ of via de QR-code op p. 9.