KNVI Event 2024 Generatieve AI
Op 7 november vond in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag het KNVI Event Generatieve AI, we moeten er allemaal wat mee! plaats. Niet alleen overtrof het aantal aanmeldingen de capaciteit van de zaal – er waren ruim 150 deelnemers – maar ook inhoudelijk was het een zeer interessante bijeenkomst. Tijdens het event, precies 2 jaar na de introductie van ChatGPT, maakten we samen met Kees Verhoeven, Piek Vossen en Marc Holtman de balans op. Zij namen ons mee in de wereld van generatieve AI, text mining en de (on)mogelijkheden die dit biedt voor het dagelijks leven van de informatieprofessional. Uiteraard heetten duovoorzitters van de KNVI – Paul Baak en Wouter Bronsgeest – de deelnemers van harte welkom. Kees Verhoeven trapte de middag af met zijn presentatie Generatieve AI, we moeten er allemaal wat mee!. Naast bedrijven hebben overheden ook steeds meer met AI te maken. Niet alleen als reactieve regelgever maar ook als proactieve gebruiker. Hoe doen overheden dat zowel effectief als integer? Hoe verhogen we de productiviteit van de overheid en hoe waarborgen we een ethische inzet van AI? Aan de hand van publieke praktijkcases verkent Kees Verhoeven de mogelijke grenzen van de onbegrensde mogelijkheden.
AI-landschap veranderd
Piek Vossen, hoogleraar computationele lexicologie, ging in op de vragen: hoe heeft ChatGPT het AI-landschap veranderd? Wat zijn de laatste trends en hoe wordt het professioneel ingezet? Met behulp van AI is het bijvoorbeeld mogelijk om synthetische patiëntendata te genereren en daarmee AI te trainen die patiëntendossiers kan lezen en zelfs conversaties kan houden met patiënten om zo belangrijke medische informatie te extraheren op grote schaal. In deze lezing legde Vossen uit hoe we AI inzetten om medische dossiers te lezen en interpreteren. Last but not least, liet Marc Holtman in zijn presentatie Totaal digitaal: de geschiedenis doorzoekbaar met AI zien hoe met de inzet van moderne technologie op gestructureerde wijze door de inhoud van een bron kan worden gezocht.
Victorines
Later in de middag stond de uitreiking van de Victorines op het programma. Het Victorine van Schaick Fonds kent sinds 1978 prijzen toe aan publicaties en vernieuwing in het informatievak. Naast artikelen, scripties of dissertaties worden presentaties, websites of andere initiatieven die betrekking hebben op het bibliotheek- en informatievak gehonoreerd. Tijdens het KNVI Event werden de drie prijzen uitgereikt door Elsbeth Kwant. Na afloop van deze prachtige dag konden de deelnemers aan dit KNVI Event nog napraten tijdens de netwerkborrel.
Jan Boersprijs uitgereikt aan Frans van Paassen
Tijdens de ALV van de KNVI op 7 november 2024 in Den Haag begon de introductie van de uitreiking van de Jan Boersprijs door duovoorzitter Wouter Bronsgeest met een opsomming van de belangrijkste criteria voor de prestigieuze prijs, die KNVI-coryfee Frans van Paassen – met ruim 37 jaar ervaring in het vakgebied – onder luid applaus in ontvangst nam. Daarmee volgde hij André Plat op, die de prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen. Frans van Paassen is een vrijwilliger binnen de vereniging met een indrukwekkende staat van dienst. Een vrijwilliger die er altijd is en waar het bestuur en de vereniging op kunnen bouwen. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid tijdens ledenvergaderingen, maar ook door op de socialemediakanalen actief mee te werken aan de bekendheid van het vakgebied en de positionering van de vereniging. Ook geeft hij het goede voorbeeld door vragen te stellen en feedback te geven waarop het bestuur weer kan voortbouwen aan de organisatie van het netwerk. En draagt hij bij aan de interessegebieden binnen de vereniging, in dit geval door in het bestuur van de Interessegroep Informatiebeveiliging en ICT Security (IBIS) deel te nemen. Van Paassen is iemand die vanuit die betrokkenheid helpt evenementen te organiseren en bij te dragen aan papers en boeken van de KNVI. De prijs heeft de vorm van een gouden microfoon, een symbool voor het voeren van het woord, en daarbij ook duidelijk gehoord mogen worden binnen de vereniging én daarbuiten. Een terechte toekenning van de prijs, omdat de bijdragen van Frans constructief en opbouwend zijn en ons als vereniging inspireren om het beste uit onszelf te halen.
Kritisch denken
KNVI IG Kritisch denken lanceert het boek Kritisch denken over digitalisering: het belang van logisch en ethisch redeneren. In dit boek – ondersteund door KNVI en uitgegeven door Van Haren Publishing – belichten de auteurs Danny Greefhorst, Theo Theunissen en Peter Beijer de rol van kritisch denken in de context van digitalisering. Het boek beschrijft de belangrijkste theorie en literatuur, maar bevat ook allerlei praktische handreikingen en inzichten zoals een verzameling van instrumenten die je praktisch kunt inzetten.
Ontdek de ethiek in jouw vakgebied!
Ben jij een informatieprofessional die geïnteresseerd is in de ethische vraagstukken binnen jouw vakgebied? Wil je leren van toonaangevende experts en deelnemen aan diepgaande discussies over de invloed van ethiek op technologie, AI en governance? Schrijf je dan in voor de Lezingenreeks KNVI Ethiek voor Informatieprofessionals! Onderwerp: De Politiek van AI: De Mens Centraal in de Modelsamenleving. Spreker: Marc van Meel. Marc van Meel is Managing Consultant Responsible AI bij KPMG en een autoriteit op het gebied van data science en digitale ethiek. Hij ondersteunt organisaties bij het strategisch inzetten van AI, het beheersen van risico’s en het naleven van regelgeving. Zijn focus ligt op het ontwikkelen van AI-oplossingen die zowel technisch robuust als ethisch verantwoord zijn. Daarnaast is Marc een veelgevraagd spreker, gastdocent, founder, en host van een podcast over AI. Hij maakt verantwoorde AI-toepassingen toegankelijk en begeleidt teams in het navigeren door de complexe vraagstukken rondom compliance en ethiek. Met zijn expertise stelt Van Meel organisaties in staat om hun AI-mogelijkheden op een verantwoorde en duurzame manier te benutten, waardoor zij negatieve publiciteit vermijden.
Waarom deelnemen? Deze lezingenreeks biedt een unieke kans om je kennis en inzichten te verdiepen op het gebied van ethiek en informatiebeheer. Met het volgen van een sessie zijn PE-punten te verkrijgen. Meld je aan voor het webinar op maandag 16 december 2024 van 16.30 uur tot 18.00 uur via de KNVI-website.
Bezoek Information Management in the Low Countries
Op 7 februari 2025 vindt het allereerste congres voor data-, informatie- en kennisprofessionals plaats in Gent, België: Information Management in the Low Countries (IMLoCo). Het centrale thema van deze editie, Information Revolution in the Working Space - Hoe overleven we de chaos?, weerspiegelt de dringende behoefte aan effectieve strategieën voor het beheren van informatie en data in onze snel veranderende werkcultuur. Voor meer informatie en aanmelden: https://www.vvbad.be/activiteiten/information-management-low-countries-imloco.