AI in bredere context
Technologie die ons leven bepaalt
Tekst Edwin Driessen
Edwin Driessen is redactielid Od
Een studieboek, een naslagwerk, een introductie? Dit is kunstmatige intelligentie heeft een beetje van alles. Is dat erg? Nee, helemaal niet! Dit boek is daardoor interessant voor een breed publiek en de lezer krijgt een groter begrip van kunstmatige intelligentie (AI) en wat AI gaat betekenen voor werkenden in Nederland.
In de introductie wordt duidelijk dat de auteurs verwachten dat AI onder de streep voor groei aan banen gaat zorgen, maar helaas niet voor de laaggeschoolden. Hun doel is dan ook om zo veel mogelijk mensen (met name laaggeschoolden) kennis te laten maken met AI. Dit boek biedt hiertoe bruikbare handvatten om een basisniveau te creëren waarin men toepassingen van AI kan herkennen, op een verantwoorde wijze met AI-toepassingen kan omgaan (met andere woorden, met mogelijkheden en risico’s) en nieuwe kansrijke toepassingen van AI kan herkennen en initiëren. Daarnaast is het met behulp van dit boek mogelijk om het AI for Business-certificaat te halen van de Nederlandse AI Coalitie. Het streven van de auteurs is om in 3 jaar tijd 1 miljoen werkenden via dit boek een basisniveau aan kennis over AI bij te brengen.
Opbouw boek
Het eerste deel van Dit is kunstmatige intelligentie gaat dieper in op het ontstaan, de werking en de beoordeling van AI. Het tweede deel gaat over de werking van verschillende algoritmen die cognitieve processen van mensen kunnen overnemen, zoals deep learning en neurale netwerken. Het derde deel beschrijft de technologie die nodig is om tot succesvolle AI-oplossingen te komen. En in deel 4 wordt duidelijk hoe AI de samenleving en organisaties beïnvloedt aan de hand van onder meer deepfakes en bias in algoritmes (vooroordelen). Tot slot wordt stilgestaan bij het belang van de inbedding van AI in het onderwijs en de impact van AI op de arbeidsmarkt. De auteurs hebben ervoor gekozen om hun verhaal kracht bij te zetten met aansprekende en actuele voorbeelden waarin AI een rol speelt. Bijvoorbeeld hoe brouwer Heineken AI gebruikt om beter bier te maken en het Universitair Medisch Centrum Groningen AI inzet in de strijd tegen astma. Deze keuzes zorgen ervoor dat het boek toegankelijk is voor een breed publiek. De schrijfstijl is wetenschappelijk-populair te noemen. Hoewel ik twijfels heb of de hoofdstukken waarin wiskundige formules uiteen worden gezet juist weer niet te technisch zijn voor diezelfde brede doelgroep.
Tips
De auteurs slagen er al met al goed in om AI en haar toepassingen in een bredere context te plaatsen. Zo wordt, om de herkenbaarheid en leesbaarheid te vergroten, de vloek van dimensionaliteit uitgelegd aan de hand van Harry Potter-personages. En big data aan de hand van een voorbeeld uit de sport. Er is ook aandacht voor vrouwen in het veld van softwareontwikkeling. Wel valt het me op dat er af en toe reclame wordt gemaakt voor de eigen organisatie en er momenten van herhaling in het boek zitten. Niet storend overigens maar wellicht een tip aan de auteurs hier bij een volgende druk nog eens kritisch naar te kijken.