Vernietigen over applicaties heen
VNG-werkgroep zoekt commitment en medestanders
Tekst Eunice Vink
Eunice Vink is projectleider Grip op informatie bij de VNG
Tegenwoordig wordt er steeds meer informatie opgenomen in steeds meer applicaties. Was dat tot enkele jaren geleden slechts een document of mailtje, tegenwoordig zijn er big data: data die met een bepaald doel bijeengebracht worden maar na het behalen, of niet, van het doel achterblijven in de applicaties. We hebben immers ruimte genoeg op de schijven. Toch?
Naast digitale schijfruimte en wat bovenstaande doet met je digital footprint, moet vernietiging in alle applicaties uitgevoerd kunnen worden. De herziene Archiefwet maakt immers geen uitzondering tussen het traditionele papier en digitale data. Nu wordt vernietiging vooral uitgevoerd in elk systeem afzonderlijk en daardoor via verschillende methoden en processen. Daarmee kan elk systeem ook een eigen vernietigingslijst hebben. Op zichzelf vergt het al veel werk om deze op te stellen. Maar het is vooral onoverzichtelijk en (onrealistisch) veel werk voor archiefbeheerders, de interne organisatie die een check moet uitvoeren en akkoord moet geven, en de gemeentearchivaris die akkoord moet geven. Vele schijven die veel tijd kwijt zijn, elke keer weer. En toch: vernietiging moet! We doen het alleen niet (voldoende).
Geen grip
Nieuwe wetgeving als Woo en AVG maken vernietigen nog belangrijker. Als we data in de vorm van documenten, mail of tekstberichten bewaren na het verstrijken van de verplichte vernietigingsdatum, kan (en moet) deze informatie in een Woo-verzoek worden meegenomen. Het heeft een reden dat er vernietigingsdata zijn, dus voer deze dan ook door. Maar als je geen grip hebt op je data en je niet weet waar data zich bevinden, is het haast onmogelijk om je vernietiging op orde te hebben. Daarnaast wordt er meer en meer gekeken naar duurzaamheid: als je minder data hebt, zijn er minder kosten en wordt er minder energie gebruikt. In deze tijd waarin de belastingbetaler betaalt voor het energieverbruik en alle opslagkosten in de cloud van de overheid, is dit een goede reden om data te reduceren door minimaal te vernietigen wat vernietigd moet worden. Ook is er nog de component “vinden”. Hoe meer informatie er is, hoe moeilijker je informatie vindt. De inschatting is dat een volledig unaniem gestandaardiseerd datamodel voorlopig een utopie zal blijven. Dit betekent dat er een abstractielaag nodig zal blijven.
‘IN HET APPLICATIELANDSCHAP VAN GEMEENTEN IS NOGAL WAT VERSNIPPERING’
Afwachtende houding
Stel je voor, alleen data die ertoe doen, die digitaal eenvoudig toegankelijk zijn en die zorgen voor minder zoektijd en minder beheertijd... Je zou verwachten dat dit onderwerp vliegt, dat gemeenten staan te roepen om een oplossing. Vanuit de VNG is er in 2019 een werkgroep gestart. Bij de lancering was een groot aantal overheidsorganisaties aanwezig, zowel gemeenten als archiefinstellingen. Een groot deel van de bekende leveranciers van zowel zaakapplicaties en taakspecifieke applicaties waren eveneens aanwezig. Een deel van deze leveranciers keek al naar Enterprise-vernietigen (over applicaties heen). De eerste overleggen werden gekenmerkt door een wat afwachtende houding van de deelnemers. Echt meedoen werd als moeilijk ervaren. Aan de ene kant doordat de organisatie geen ruimte kon bieden, aan de andere kant doordat een leverancier het niet op de planning had of wilde zetten. De werkgroep is in de loop van 2020 sterk gereduceerd. Veel leveranciers kwamen vooral kijken wat de concurrentie eventueel met het concept vernietigen over applicaties ging doen, veel gemeenten kwamen kijken wat de leveranciers gingen doen. Kortom, veel kijken en praten maar weinig vooruitgang.
User stories
Er bleef een kleine maar gemotiveerde groep over. In die groep zagen we wel weer onderscheid. Zo was er een groep deelnemers die vooral iets wilde doen met legacy-applicaties. Legacy-applicaties zijn applicaties waarvoor weinig tot geen ondersteuning meer is, en waarvan de doorontwikkeling is stopgezet. Deze groep wilde met de berg bestaande data aan de slag. De werkgroep is toen opnieuw opgedeeld in twee groepen. De groep met de wens voor bestaande data en de groep met wensen rondom nog te vormen data. De groep met de wens voor bestaande data hebben gezamenlijk een overzicht gemaakt van user stories, praktijksituaties waarop een applicatie antwoord moet kunnen geven en die te gebruiken zijn om in gesprek te gaan met je huidige leveranciers. Met de leverancier kun je dan komen tot afspraken over het vernietigen van bestaande data en zo je databerg verminderen of nog beter tot aanpassing van de applicatie zodat deze zowel nu als in de toekomst data kan vernietigen.
‘HOE MEER INFORMATIE ER IS, HOE MOEILIJKER JE INFORMATIE VINDT’
Op dinsdag 8 november 2022 heeft een webinar plaatsgevonden met als thema: vernietigen over applicaties heen. In dit webinar vertelden Marjolein Achtereekte (projectleider bij de gemeente Zwolle), Marcel Vos (business development manager bij Centric) en Remco van Beek (productowner bij ilionx) hoe zij samen uitvoering geven aan de praktijkbeproeving. Het webinar is terug te zien via het YouTube-kanaal van VNG Realisatie.
Voortvarend
De groep die zich richtte op data die nog gevormd moeten worden, wilde aan de slag. In 2021 is daarom een subwerkgroep gestart met daarin leveranciers ilionx en Centric en de gemeenten Zwolle, Oude IJsselstreek en Doetinchem. Zij zijn doorgegaan met het ontwerpen van een oplossing op basis van de eerder geformuleerde uitgangspunten en user stories vanuit gemeenten. Uitgangspunt was standaardisatie. Voor de oplossingsrichting werden de uitgangspunten benoemd:
- De oplossing moet Common Ground compatible zijn.
- De bronapplicaties waarin je als organisatie wilt vernietigen, moeten een aantal minimale archiveringskenmerken (logica) hebben.
- Vernietiging en voorselectie gebeuren uiteindelijk door het bronsysteem zelf.
- Niet ondersteunde (EOL = end of live) applicaties vragen een andere (tussen)oplossing waar de oplossing wel rekening mee probeert te houden maar zich in eerste instantie niet op richt.
Ook werden er voor het doel uitgangspunten geformuleerd:
- De oplossing moet flexibel en schaalbaar zijn.
- De oplossing is systeem-agnostisch (bruikbaar voor meerdere applicaties).
- Door de oplossing efficiënt te houden maken we het mogelijk iets te ontwikkelen.
- Gecentraliseerd regie voeren op vernietiging over applicaties heen.
- De oplossing moet grip over applicaties heen hebben (en dus niet specifiek alleen voor zaak-applicaties of document- managementapplicaties zijn).
‘IN HET APPLICATIELANDSCHAP VAN GEMEENTEN IS NOGAL WAT VERSNIPPERING’
In de eerste helft van 2022 werd er voortvarend tempo gemaakt. De subwerkgroep kwam tot een concept van een functioneel ontwerp. Maar in de zomer van 2022 werd geconstateerd dat we niet meer echt vooruit konden. Want de werkgroep kende geen kritieke massa; hij was gewoonweg te klein. Aan enthousiasme geen gebrek, maar je wilt weten of meer gemeenten hier mee aan de slag willen en of de beoogde werkwijze en scope aansluiten. Is wat is bedacht wel bruikbaar door andere leveranciers of eindgebruikers? Hoe krijg je al je applicaties aangesloten in het kader van Common Groud? Want in het applicatielandschap van een gemeente is nogal wat versnippering. Zo gebruiken veel leveranciers geen standaard-API’s wat de uniformiteit niet ten goede komt. En op die vragen kwamen geen antwoorden.
Opgeven
Maar er ligt natuurlijk wel wat. Er is bepaald welke minimale functionaliteit er nodig is. We hebben gediscussieerd waar de correctie plaats moet vinden als je data hebt die door de eigenaar of gemeentearchivaris wordt uitgezonderd voor vernietiging. Hierbij is elke keer gekeken naar de meest eenvoudige oplossing, ook om het ontwerp niet te compliceren. Er zijn natuurlijk vragen die beantwoord moeten worden in de komende tijd. Wie gaat de centrale component ontwikkelen en onderhouden? De VNG, een leverancier, meerdere leveranciers? Waarom is er geen luidere roep, als er zulke uitdagingen zijn? Als er alleen data over zijn die ertoe doen, die digitaal eenvoudig toegankelijk zijn, die zorgen voor minder zoektijd en minder beheertijd, is het vrij eenvoudig voor een gemeente om hier een positieve business case van te maken. Kortom, welke gemeente ziet dit ook? De werkgroep zoekt commitment en medestanders. Ben jij een leverancier of gemeente die mee wil denken en/of bouwen? Opgeven kan via de genoemde organisaties en leveranciers of via gripopinformatie@vng.nl.