Tekst Eric Kokke
Eric Kokke is redactielid Od
Mooi vak
Lange rijen op Schiphol. Restaurants blijven een dagje dicht. Te weinig onderwijzers voor onze kinderen en onvoldoende zorgpersoneel voor onze ouders. We leven in een tijd van schaarste op de arbeidsmarkt. De laatste tijd merken organisaties dat het helemaal niet eenvoudig is om vakkundige informatiebeheerders te werven. Vacatures krijgen minimale reacties, worden meerdere malen “opengezet” of staan maanden op diverse vacaturesites. En juist nu het informatiebeheer (of tegenwoordig informatiehuishouding) eindelijk de aandacht en middelen lijkt te krijgen die het verdient. Maar daar ligt dan ook gelijk een van de oorzaken van het huidige probleem. Na jarenlang de gedachte te hebben aangehangen dat digitaliseren er voor zou zorgen dat het aantal fte’s bij DIV-afdelingen wel naar beneden kon, waarbij veel organisaties ook al voorsorteerden op die gedachte en hun teams al verkleinden, is het besef er nu wel dat een goede digitale informatiehuishouding alleen mogelijk is met goed informatiebeheer en dus goede informatiebeheerders.
En die blijken nu dus best schaars. Daar zijn meerdere redenen voor. Nog steeds hebben vakgenoten een relatief hoge leeftijd, waardoor er veel uitstroom is door pensionering. Nieuwe en opgeleide aanwas is er eigenlijk niet, omdat de specifieke opleidingen, zoals Informatiedienstverlening en -Management (IDM), niet meer bestaan en zoals gezegd de opvatting heeft postgevat dat systemen een groot deel van het werk zou overnemen, heeft geleid tot mindere aandacht voor professionele ontwikkeling van informatiebeheerders.
Wat de gevolgen zijn en hoe we daar mee om moeten gaan, leest u in deze uitgave van Od. We zijn dit keer niet alleen in gesprek gegaan met vakgenoten, maar juist met de spelers in ons vakgebied die actief zijn in personeelsbemiddeling. We vroegen naar hun ervaringen en mogelijke oplossingen. Ook zij merken dagelijks de gevolgen van de ontstane schaarste op de arbeidsmarkt van het informatiebeheer. Dit komt duidelijk naar voren in de ervaringen van Emilie Adegeest, die als projectleider in het Open op Orde-programma van de rijksoverheid hard werkt aan het “binnenhalen” van 350 tot 400 professionals.
Uiteraard is er ook aandacht aan de veranderende rol van informatiehuishouding en wat dat betekent voor de benodigde competenties. Draagt dit bij aan de problematiek? Of biedt het juist kansen?
Het is wel duidelijk dat ons vakgebied in de aandacht staat, van zowel de politiek en het management als van de burger. Dat levert kansen op om nieuwe enthousiaste collega’s te werven. Daar speelt u, als informatieprofessional, ook een belangrijke rol in. Treed op als ambassadeur. Motiveer en enthousiasmeer uw omgeving om een nieuwe start te maken in het o zo mooie vak van informatiebeheerder!
Veel leesplezier!