Op zoek naar lef en besef
Tekst Tom Kuipers
Tom Kuipers is teamleider informatiebeheer en gemeentearchivaris bij de gemeente Alphen aan den Rijn
Zoals veel gemeenten worstelt de gemeente Alphen aan den Rijn met het werven van gekwalificeerd personeel om haar informatiehuishouding op orde te brengen en te houden. De spoeling in organisaties is dun, maar in de buitenwereld evenzeer. Om een oplossing te vinden, zoekt de gemeente haar heil in een zogenoemde Community of Practice. Gemeentearchivaris Tom Kuipers vertelt over de plannen.
De arbeidsmarkt is krap en we vissen allemaal in dezelfde vijver. Wat kunnen we doen als we de beste vis willen vangen? Een eerste optie is beter aas gebruiken, oftewel meer betalen en/of betere arbeidsvoorwaarden bieden. We kunnen ook de vijver groter maken, zodat er andere vissen in kunnen zwemmen. We zouden bijvoorbeeld de eisen met betrekking tot ervaring en/of opleiding kunnen verlagen. Als we iets creatiever te werk gaan, kunnen we ook een eigen vijver graven: een niche voor onszelf, een plek waar niemand anders vist. Het zou alleen naïef zijn te denken dat dit een gemakkelijke oplossing is. De vissen zwemmen er immers niet vanzelf in. Bovendien, kunnen we er niet beter een kweekvijver van maken? Wij zijn nog steeds heel reactief bezig als het om werven van personeel gaat. We zetten een vacature uit – we gooien een hengel uit – en wachten vervolgens af wat er op ons afkomt. Terwijl we weten dat het niet werkt.
Experimenteren
Als zoeken niet werkt, dan moeten we wellicht creëren. En niet met elkaar concurreren, maar elkaar helpen. Helaas is de praktijk weerbarstig. Individuele belangen prevaleren vaak en de waan van de dag overheerst. Bovendien willen we de tijd en energie die we investeren terugkrijgen. Het liefst zelfs meer dan we hebben geïnvesteerd.
Maar iets nieuws creëren, vergt een experimentele houding. We weten domweg niet altijd wat iets oplevert als we het niet proberen. Het is de eerste zin uit de vacatureteksten van onze gemeente. We zetten het in om mensen te verleiden naar ons te komen, maar nu willen we het gebruiken om naar buiten te treden en nieuwe samenwerkingen vorm te geven.
Wat willen we?
Het ultieme doel is om gezamenlijk een competence center op te richten: een kennis-hub, maar ook een pool van mensen die ingezet kunnen worden voor projecten en programma’s over gemeenten heen. Maar we starten iets lichter, met een Community of Practice (CoP). Dat is een experimentele leeromgeving waarin deelnemers met een gemeenschappelijk belang gericht samenwerken aan een vraagstuk. Een CoP is laagdrempelig maar niet vrijblijvend. We kunnen moeilijk samenwerken als we niet een gedeeld beeld hebben van wat we willen bereiken. Uitkomsten staan niet altijd vast. Het vergt lef om structureel te investeren en besef dat de opbrengst niet vooraf vaststaat. Tot slot is onderling vertrouwen van belang. Dat kunnen we alleen bereiken door open communicatie onderling.
Wat levert het op? Een netwerk dat gemeenten, groot en klein, in staat stelt om kennis collectief te bouwen en borgen. We bouwen niet alleen. We maken gebruik van bestaande kennis en willen ook opleidingen erin betrekken. De eerste contacten zijn daarvoor gelegd.
Wat hebben we nodig? Simpel gezegd: enthousiaste deelnemers. We zijn nog maar met een paar mensen en willen graag iets meer vlees op de botten. Als we de CoP als leernetwerk zien, dan wordt met elke deelnemer de kennis breder en dieper. Kortom, voel jij je aangesproken om deel te nemen, schroom dan niet contact op te nemen.
Voor meer informatie en deelname, stuur een mail naar tkuipers@alphenaandenrijn.nl.