Oud en nieuw
Ruim baan aan de informatieprofessional
De eerste uitgave van het blad Overheidsdocumentatie is van januari 1947. Maar een maand eerder, in december 1946, was er al een nulnummer gemaakt. Toen werd namelijk de overgang van het maandblad Gemeentelijke Documentatie en secretarie-organisatie naar het nieuwe blad Od gevierd. Een belangrijke stap, want de samenwerking tussen de studieclub voor gemeentelijke documentatie en de studiekring voor overheidsdocumentatie van het Instituut voor Bestuurswetenschappen werd hiermee een feit. Samen met de Vereniging voor Documentaire informatievoorziening en Administratieve Organisatie (SOD) voeden zij het blad vanaf dat moment met informatie.
De brede basis vanuit het vakgebied is belangrijk, zeker als we lezen dat het Koninklijk Besluit van 24 september 1823 (nummer 7) inzake de ordening van archieven niet wordt nageleefd. Toegang tot overheidsinformatie is een essentiële sleutel voor een betrouwbare overheid. In de woorden van de toenmalige voorzitter, de heer J. Boon: ‘Overheidsdocumentatie en administratieve organisatie beïnvloeden elkaar wederkerig.’
Regisseur
In 2017 startte de nieuwe KNVI, een samengaan van de Ngi-NGN, de KNVI en de SOD. De KNVI is daarmee een groot en onafhankelijk platform geworden voor vakgenoten, geïnteresseerden en belanghebbenden op het gebied van informatiemanagement, informatievoorziening en informatietechnologie. De vereniging SOD past daar helemaal in, zeker omdat het vakgebied van de SOD zich door de jaren heen ontwikkeld heeft tot een kennisnetwerk voor informatie- en archiefmanagement. De archiefspecialist is steeds meer een (proactief) regisseur geworden met een belangrijke rol in een digitale wereld. Toch? In 1947 vraagt de heer A.P. Vogel zich af of de archiefambtenaar perspectief heeft. Het lijkt een retorische vraag. Het antwoord is volmondig: ja. Maar er klinkt ook doorheen dat bij veel organisaties deze functie weleens vergeten wordt. Spoelen we de film door naar 2022, dan zijn alle artikelen in de eerste editie van het blad nog steeds relevant en actueel. Vervang de verwijzingen naar regelgeving door de laatste wetten op gebied van archivering, de Woo en de BIO, en de teksten kunnen zo weer hergebruikt worden.
‘DE OPLOSSINGEN UIT 1947 KUNNEN WE IN MODERNERE WOORDEN HERGEBRUIKEN’
Historische stap
De SOD is opgegaan in de KNVI, en vormt een eigen Interessegroep. Dit jaar is die interessegroep omgevormd tot de Informatiehuishouding Overheid. Wederom een historische stap, die volgt na het vieren van 75 jaar Od. Bij een deel van onze overheidsorganisaties is het goed vastleggen van relevante informatie ietwat vergeten, sinds de introductie van e-mail en een lawine van samenwerkingstools en toegang tot goedkope opslagruimte. DIV’ers zijn er te weinig, en strategisch nadenken over informatie is helaas beperkt. Dat ligt niet aan wetten en aan regels. De oplossingen uit 1947 kunnen we in modernere woorden hergebruiken: de Tone at the Top laten klinken, professionals naar voren laten stappen en het vakgebied blijven doorontwikkelen. De interessegroep staat er klaar voor. De stakeholders werken mee. De KNVI introduceert als jaarthema 2022/2023: de houdbaarheid van informatiesystemen. Allemaal mooie ingrediënten voor het vakgebied: ruim baan aan de informatieprofessional!
Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter KNVI
30 juni
Themasessie Futurelab (RDDI) Toekomstgericht veranderen
Hoe we kijken naar en omgaan met informatie en digitalisering verandert voortdurend. Dat heeft een weerslag op de overheid. Meevaren op al deze ontwikkelingen klinkt misschien als een gemakkelijke opgave. Maar veel veranderingen komen niet van de grond, of hebben een aanzienlijke doorlooptijd met een teleurstellend resultaat. Waar wil je als organisatie naartoe bewegen? Hoe zorg je ervoor dat je stappen vooruitzet? Waar moet je eigenlijk mee beginnen?
Om de vertaalslag te maken van de theorie naar de praktijk heeft de RDDI vorig jaar samen met de KNVI en Reframing Studio een werkatelier georganiseerd over de toekomstvisie op de archieffunctie. Nu organiseren we een themasessie, waarin we een stap verder gaan en de ervaringen delen die het Future Lab heeft opgedaan bij het starten van de transitie naar opgavegericht werken. Deze (voor de overheid) nieuwe manier van werken betekent dat we op een andere manier met informatie om moeten gaan. Het betekent een omslag naar informatie delen buiten de grenzen van de organisatie of afdeling en organisaties rondom vraagstukken inrichten.
Tijdens de sessie word je uitgenodigd om je eigen ervaringen en hobbels met elkaar te delen. Veranderingen voor elkaar krijgen is namelijk moeilijker dan het lijkt. En van wie kun je nou beter leren, dan van elkaar!
Future Lab (RDDI)
Met het Future Lab kijken we naar wat maatschappelijke en technologische veranderingen betekenen voor de informatiehuishouding van de rijksoverheid. We werken aan transities en ontwikkelen producten om innovaties tot stand te brengen zodat we klaar zijn voor de informatievraagstukken van morgen.
Themasessies
De themasessies vinden elke laatste donderdag van de maand online plaats tussen 15.00 en 16.30 uur. De centrale vragen kiezen we uit jullie suggesties, die je via de bekende platforms Breed, KIA en de KNVI aan ons kunt doorgeven. Wat houdt je bezig? Waarover zou je meer willen weten? Van welke organisatie wil je leren?