Ontsluiting bouwarchieven vraagt verbeterslag
Ontsluiting bouwarchieven vraagt verbeterslag
Tekst Loes Knijn
Loes Knijn is medewerker dienstverlening en beheer bij Streekarchief Gooi en Vechtstreek en helpt gebruikers bij het raadplegen van bouwvergunningen.
Op welke manier kunnen (bouw)archieven zo laagdrempelig mogelijk worden aangeboden aan het grote publiek? Bij het Streekarchief Gooi en Vechtstreek is men druk bezig een antwoord te vinden op die vraag.
De bouwtekeningen van de gemeente Hilversum zijn via drie “loketjes’’ af te halen. De bouwtekeningen over de periode 1901-2000 zijn digitaal beschikbaar voor gebruikers op internet. De gebruiker kan zowel via de website van het Streekarchief als via de website van de gemeente Hilversum zoeken op adres. De tekeningen zijn als jpeg te downloaden. Dit werkt prettig en gebruikers zijn er blij mee. De bouwdossiers met onder andere de aanvraag en de beschikking zijn in papieren vorm op te vragen op de studiezaal van het Streekarchief. Op aanvraag kunnen delen uit de bouwvergunning gescand of gekopieerd worden. De bouwdossiers uit de periode 2001-september 2010 zijn in hun geheel gedigitaliseerd. Daar is een Excel van opgemaakt, die intern beschikbaar is bij het archief. Via de e-mail zijn bouwtekeningen op aanvraag beschikbaar. Mocht de gebruiker inzage willen in beperkt openbare dossierdelen, dan is daar een procedure voor in verband met openbaarheid. Er loopt een traject om de digitale dossiers uit de periode tot en met september 2010 op de website te zetten. De bouwdossiers uit de periode oktober 2010-heden zijn in beheer bij Publiekszaken van de gemeente Hilversum en op te vragen via de mail. De knip in beheer is gemaakt bij september 2010 in verband met de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. We krijgen de indruk dat de gebruiker zijn of haar weg naar de juiste tekening prima weet te vinden.
Wijdemeren
Het Streekarchief verzorgt sinds kort ook de dienstverlening voor de bouwdossiers uit de gemeente Wijdemeren. De bouwdossiers zijn door de gemeente ter vervanging gescand. De digitale bestanden zijn overgedragen aan het Streekarchief en inmiddels opgenomen in het eDepot. De beschikbaarstelling werkt ongeveer op dezelfde manier. Het hele archief over de periode circa 1900-2018 is gedigitaliseerd en terug te vinden op adres. De raadpleging verloopt nu nog via de website van de gemeente Wijdemeren. Bezoekers kunnen naast de bouwtekeningen ook de beschikking en de aanvraag van de website downloaden. Daar worden nu de laatste dingen voor geregeld. In verband met de beperking op de openbaarheid worden de aanvraag en de beschikking van bouwdossiers uit de periode 2002-heden alleen via mail verstuurd na een procedure.
‘DE BOUWTEKENINGEN VAN DE GEMEENTE HILVERSUM ZIJN VIA DRIE LOKETJES AF TE HALEN’
Verbeterslag
De DIV’er van vandaag heeft invloed op het archief van morgen. Ik denk dat er een verbeterslag gemaakt kan worden in het juist adresseren van bouw- en omgevingsvergunningen. Door de actuele adressering te ontlenen aan de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en de originele adressering juist te archiveren, kunnen vergunningen in de toekomst beter worden ontsloten. Dan is er na overbrenging minder nabewerking nodig. Ten slotte denk ik dat het belangrijk is om de gebruiker centraal te stellen. Op welke manier kunnen we de (bouw)archieven zo laagdrempelig mogelijk aanbieden aan het grote publiek? Dat is een belangrijke uitdaging voor de toekomst!