Doosje in een doosje
Onlangs had ik de eer om onderzoeker en futuroloog Barbara van Veen te mogen aankondigen als spreker tijdens een masterclass digitaal leiderschap. Zij nam studenten mee in de mogelijkheden om de toekomst te helpen duiden en te werken aan visies voor organisaties opdat organisaties de juiste keuzes maken. Best lastig, want je moet veel organiseren om een goed beeld te krijgen van weak signals die relevant zijn voor je organisatie. Maar ook een vakgebied waarin velen van ons zich moeten bekwamen.
AI-routine
Direct daarna struikelde ik over een strong signal over de inzet van Artificial Intelligence: NBD Biblion, ’s werelds grootste online bibliotheek stuurt 700 recensenten naar huis omdat hun werk ook door AI gedaan kan worden. Het woord “beter” vermijd ik hier bewust, maar het kan wel sneller en efficiënter. Het aardige – of wrange – van het bericht was ook dat AI op basis van een voorgedefinieerde koptekst het artikel hierover publiceerde vanuit het Cultureel Persbureau. Een doosje in een doosje dus. AI die een persbericht maakt over het vervangen van mensen door een AI-routine.
Pandora
De vraag is natuurlijk: hebben de recensenten dit zien aankomen? Wellicht niet, gegeven de kleine storm van berichten over deze keuze van Biblion. De hamvraag is of klanten van Biblion dit nu vervelend vinden. Als de kwaliteit van de recensies redelijk is, en voldoende basis is voor aankoop- of leeskeuzes, wat is daar dan de betekenis van? Om in de metafoor te blijven: door mensen geschreven recensies komen uit de oude doos. AI opent de doos van Pandora, zeker als deze AI-routine razendsnel alle persoonlijke recensies van lezers over de hele wereld analyseert en samenvat.
Vanuit de KNVI experimenteren we ook met AI. Als vereniging voor informatieprofessionals baseren we ons op zowel wetenschap als op praktijkervaring van professionals. We laten ons meest recente boek Smart Humanity bijvoorbeeld vertalen door een AI-routine. Er komt geen vertaler aan te pas: we gaan de uitdaging aan en publiceren binnenkort een geheel AI-vertaalde tekst van 65.000 woorden. We doen de lay-out, en klaar is Kees.
Hoopvol
De eerste resultaten van de vertaling zijn hoopvol. Hier en daar kan “de machine” een jaartal niet aan, zo wordt 2007 omgezet in 0207. Bij overgangen tussen pagina’s maakt de AI een zin zelf gewoon even af. Daardoor krijg je twee dezelfde interpretaties na elkaar van één zin. Een Nederlands woord dat afgebroken wordt (ste-vig) aan het einde van een zin, dat is nog wel een puzzel voor de machine. Maar de rest van de tekst… Oordeelt u straks zelf. En beoordeel dan ook of AI voor u nu een weak of een strong signal is.
Wouter Bronsgeest, duo-voorzitter KNVI
Zwarte cijfers
In de maand maart maakt de financiële afdeling van ons bureau de balans op van het vorige jaar, zodat we die op de ALV in mei kunnen presenteren en vooral duiden. In de bestuursvergadering van maart hebben we al een eerste blik mogen werpen op de voorlopige jaarcijfers en het lijkt erop dat we zwarte cijfers kunnen schrijven. Dat zeg ik wel met de nodige voorzichtigheid, want finaal zijn de cijfers nog niet. Maar het lijkt erop dat het strenge uitgavenbeleid, het aanbrengen van focus in de landelijke events en de ombuigende trend in de ledengroei hun effect gaan hebben.
Superknaller
We weten dat het voor onze actieve leden, de vrouwen en mannen die de events organiseren, helemaal niet fijn was om de hand op de knip te moeten houden. Tenslotte willen we allemaal die leuke events voor onze leden (en belangstellenden) verzorgen, willen we waarde toevoegen en willen we de vereniging laten knallen. En gelukkig lukt dat ook nog steeds met het strengere beleid, kijk maar naar de volle agenda en de inschrijvingen op de events. Een superknaller was natuurlijk het srvisiondays event begin april. Goed bezocht, geweldige sprekers en workshops en strak georganiseerd. Een van de grootste events van de KNVI en hopelijk volgend jaar weer op de schaal die we kennen van voor corona. Bestuurlijk hebben we in april vooruitgekeken, over de jaargrens heen. We hebben met elkaar in een workshop onderzocht welke centrale thema’s op het gebied van informatiemanagement, informatietechnologie en informatievoorziening we landelijk willen agenderen. Wat betekent agenderen dan letterlijk? Dat betekent dat we publicaties, events, boeken en andere uitingen op het terrein van dat thema stimuleren en dat we kopstukken van de vereniging vragen om zich over dat thema uit te spreken. Dat maakt de KNVI herkenbaar en geeft ons goede handvatten voor zichtbaarheid en aantrekkingskracht voor nieuwe leden.
Houdbaarheid
We zijn uitgekomen op “houdbaarheid van informatiesystemen” en zijn nu bezig met de verdere uitwerking hiervan. Wil je input leveren op dit thema of heb je interesse om mee te denken, dan kun je contact opnemen met aspirant-bestuurslid Rian van Heur, die de marketing & communicatie in haar portefeuille heeft en zich bezighoudt met de uitwerking van dit thema. Als afsluiter nog een saai bestuursding: de contributieronde is weer geweest, wat even een dip in de ledenaanwas veroorzaakte. Er zijn altijd leden die vergeten zijn op het juiste moment (voor 1 december) op te zeggen en die dat pas in het nieuwe jaar melden. Hierdoor zijn ze het hele jaar 2022 nog wel lid en we hopen dan dat ze die resterende tijd wel nog genieten van alles wat de KNVI te bieden heeft.
Namens het verenigingsbestuur, Sandra de Waart, secretaris KNVI